Pages

Thursday, July 7, 2011

rutin Khamis malam...



satu kisah yang ingin aku kongsikan untuk kenangan diri sendiri.

masa di UiTM dulu, aku adalah seorang kakimasjid ('clear throat'..ehem..ehem..). aku akan bersiap sedia dengan telekung dan sejadah, berwuduk, jalan kaki dr kolej ke Masjid. ada la 2-3 orang geng yang sehati. kelas di UiTM masa tu akan habis awal setiap Khamis. kami cuti Jumaat dan Sabtu. Ahad dah mula semula minggu yang baru. memang macam tu.

rutin setiap Khamis di Masjid adalah bacaan YaaSiin. macam biasalah, budak-budak Masjid dan budak-budak BH (Baitul Hikmah-nama persatuan tu masa tu la..skrg ni dah tukaq nama jdik Baitul Hadhari) akan mengelolakan. hari Khamis biasanya bagi yang rajin berpuasa tu akan berbuka puasa ramai-ramai kat belakang area Muslimah. ada yang rajin buat usrah. ada yang bagi tazkirah. ada juga yang mengaji Quran sendiri-sendiri. dah amalan biasa di rumah. tak salah extend sampai ke kampus. ianya lebih menarik, tertarik, da bomb~ dan bagi yang selalu ke Masjid, memang akan kenal each other la. mesra gitu~ memang damai je rasa.

berlainan pula dengan student yang ada kelas (last minit) macam budak-budak Hotel (atau course lain yang kena buat kelas ganti). kadang-kadang kena kerja. masak, serving, housekeeping dan lain-lain. petang Khamis adalah waktu yang memenatkan. yalah, tengok roommate sendiri dah mula bersenang-senang hati kemas tempat, kemas baju, basuh apa yang patut, sidai apa yang perlu. tapi mereka, langsung tak boleh nak buat apa sebab jadual dah penuh macam tu. kasihan. sudah nasib badan.

bagi yang menetap di area Dungun, Kemaman, Kerteh, Paka dan KT sendiri, petang Khamis adalah syurga hujung minggu. mereka bungkus kain baju busuk dan packing balik ke rumah untuk beri 'hadiah' kat mak untuk basuhkan. bukan tak ada org macam ni.. serious, tak sungguh tak kata. (kalau rumah aku dekat, akulah orang pertama yang akan berbuat demikian! hehehe..jgn mara aa~)

untuk yang kaki outing tu, Khamis petang merupakan hari yang ada pasar malam di Dungun. masa aku mula-mula masuk ke universiti, orang kata, inilah pasar malam yang paling panjang di Terengganu. entah, aku mula ukur langkah masa nak masuk semester 4. time jadi senior la baru bleh buktikan theory untuk disampaikan pada adik-adik junior~ kalau aku ada free time, dan tak sibuk di Masjid, aku akan keluar juga ke pasar malam hari Khamis ni. tak ada lain yang aku cari. rangka ayam goreng! ehh, jangan salah sangka..walaupun rangka ayam je, tapi memang layan habis wa cakap lu! sampai termimpi-mimpi~

menunggun van / bas 'kunyit' tu satu hal. van yang dah buruk takde aircond memang jarang penuh. selalu je kosong. 1 ke 2 orang je yang tak kisah (kejar masa, dah nama pun pasar malam. time keluar terang lagi. bile nak balik dah gelap gulita) apapun, cuma satu je yang aku tak minat bila hari Khamis di sana, ramai sesangat umat yang ke pasar, tapi kemudiannya terkocoh-kocoh angkat takbir untuk solat Maghrib di masjid saat Bilal hampir laungkan azan Isya'. berseluar jeans plak tu. memang teman tak gemor langsung! come on la, kita nak mengadap Pencipta. bukan kawan-kawan. kalau boleh pasang badan time nk jumpe aweks atau boifren, apa salahnye pasang badan bila nk solat. lebih manis. lebih sejuuuuk mata memandang :)

1001 gelagat, 1001 kisah ...aku bersyukur ada peluang melalui semua tu.

Butter Prawn (original recipe)

Udang besar 8 ekor
telur kuning (dipukul) 2 biji
Cili padi (potong nipis) 4 biji
Daun kari 1 tangkai
Butter 3 sudu besar + 2 sudu besar
susu cair 1 cawan
bawang merah (cincang) 1 sudu besar
bawang putih (cincang) 1 sudu kecil
minyak masak 1 sudu besar + utk mengoreng



Langkah 1 (floss kuning telur)
Panas kan wok masukkan butter 3 sudu dan minyak 1 sudu besar (minyak boleh mengelak butter menjadi hitam)
Masukkan telurn kuning dan sentiasa kacau mengikut bulatan sehingga telur bertukar menjadi kuning keemasan.
Angkat dan tapis

Langkah 2
panaskan minyak dan goreng udang sehingga kuning keemasan
angkat dan tapis

Langkah 3
Panaskan butter 2 sudu besar, masukkan bawang cincang dan bawang putih cincang.
masukkan cili padi dan daun kari
perasakan dengan garam dan gula 
tuangkan susu cair
goreng sehingga semua rata dan kering
Angkat dan letakkan didalam pinggan

Langkah 4
sebelum menghidang taburkan floss telur kuning diatas udang tadi. WALA!

* for the best result use high preasure stove
this is an original recipe I learned from a chinese chef.

friendship beyond technology

In my working world, I deal with lots of people, from different scope of working expertise and educational background. Of course when dealing with difficult customers and client I must use an advanced tact way of communicating. As I mention, difficult. But not impossible J

All along my four years of service, I have served more than thousand individuals. Be it from my own organization, or from the outside. It is an invaluable; money –can’t – buy experience. The laughter and tears, the good, the bad and the worst~

In my memory, there is always the first time of everything. But I don’t exactly remember when it was started. I have this one person that I frequently closed a deal with. He is an agent. A travel agent from a travel and tours company in KL. During my first year of service, I had to book flight tickets for the staff whom, pursuing studies abroad for the staff and their family, the booking was later on extended to the management team who wishes to fly abroad due to work instructions. And I used to arrange for flight warrant for booking of flight. I also was in charged for any business related flights that was so frequently done during 2007 and 2008. I know that was the golden era of my company signing MoUs with the other countries. Japan, India, sending people off to join so international competitions. Yeah, I had my time. So I really need one reliable agent who can hear me out and work with me. There, I think this is the starting point of me dealing with Mr. Lan.

Before I proceed, I’d like to ask a question. Is it possible to be a good friend with someone who you never meet and see personally? The one you can confide in. the one you can be yourself with without any setbacks. That what’s happen to us.

In youth we learn; in age we understand.

MvEE

encouraging words for today


"Hope is only the love of life."


-----------------------------------------------


"This life gets bitterly cold. Sometimes you just need to cling to the person that you can claw your way out of the dark with."

Chris Dingess

-----------------------------------------------


"The size of your audience doesn't matter. What's important is that your audience is listening."

Randy Pausch