Pages

Thursday, July 7, 2011

Butter Prawn (original recipe)

Udang besar 8 ekor
telur kuning (dipukul) 2 biji
Cili padi (potong nipis) 4 biji
Daun kari 1 tangkai
Butter 3 sudu besar + 2 sudu besar
susu cair 1 cawan
bawang merah (cincang) 1 sudu besar
bawang putih (cincang) 1 sudu kecil
minyak masak 1 sudu besar + utk mengoreng



Langkah 1 (floss kuning telur)
Panas kan wok masukkan butter 3 sudu dan minyak 1 sudu besar (minyak boleh mengelak butter menjadi hitam)
Masukkan telurn kuning dan sentiasa kacau mengikut bulatan sehingga telur bertukar menjadi kuning keemasan.
Angkat dan tapis

Langkah 2
panaskan minyak dan goreng udang sehingga kuning keemasan
angkat dan tapis

Langkah 3
Panaskan butter 2 sudu besar, masukkan bawang cincang dan bawang putih cincang.
masukkan cili padi dan daun kari
perasakan dengan garam dan gula 
tuangkan susu cair
goreng sehingga semua rata dan kering
Angkat dan letakkan didalam pinggan

Langkah 4
sebelum menghidang taburkan floss telur kuning diatas udang tadi. WALA!

* for the best result use high preasure stove
this is an original recipe I learned from a chinese chef.

No comments: